Zdrowie - jest to dobra kondycja fizyczna i psychiczna. Wpływ na dobry stan zdrowia mają czynniki genetyczne i fizyczne, środowisko oraz styl życia, w tym sposób odżywiania się i aktywność fizyczna.

ABC ZDROWIA
Liczba spalonych kalorii w ciągu
1 godziny wysiłku fizycznego
 
Wysiłek fizyczny (1 godzina) [kcal]
Aerobik 550
Aerobik w wodzie 580
Badminton 400
Bieg (km przez 3,40 min) 1200
Bieg (km przez 5 min) 1000
Callanetics 300
Ćwiczenia na siłowni 400
Frisbee 210
Golf 250
Gotowanie 105
Gra na pianinie 15 min. 120
Gra w kręgle 300
Gra w piłkę nożną 650
Hatha-yoga 288
Intensywna gimnastyka 300
Jazda konna 650
Jazda na deskorolce 371
Jazda na nartach biegowych 574
Jazda na nartach wodnych 441
Jazda na nartach zjazdowych 511
Jazda na rolkach 400
Jazda na rowerze (10 km/h) 300
Jazda na rowerze (20 km/h) 600
Jogging 400
Kopanie, grabienie 500
Koszykówka 550
Lekka gimnastyka 210
Lekka praca biurowa 140
Leżenie, odpoczynek 77
Łowienie ryb 260
Malowanie mieszkania 400
Marszobieg 500
Mycie okien 240
Mycie podłogi 250
Odkurzanie 150
Oglądanie TV 25
Piłowanie drewna 450
Ping-pong 280
Pływanie 400
Praca b. ciężka, np. kopanie 700
Praca ekspedientki 280
Praca w ogródku 250
Pranie ręczne 150
Prasowanie 144
Prowadzenie samochodu 126
Robienie na drutach 55
Robienie zakupów 300
Roboty ciesielskie, prace metalurgiczne,
malowanie przemysłowe
240
Schodzenie ze schodów 364
Ścieranie kurzy 240
Siatkówka 450
Siatkówka plażowa 588
Skakanie na skakance 574
Słanie łóżek 200
Spacer spokojny 100
Spacer w umiarkowanym tempie 120
Spanie 62
Śpiewanie 122
Sprzątanie pokoju 180
Squash 497
Stretching 287
Szorowanie podłóg 426
Szybki marsz 6 km/h 150
Taniec w dyskotece 500
Tenis 450
Trzepanie dywanów 260
Układanie dokumentów 200
Wchodzenie na schody 1100
Wędkowanie 300
Wiosłowanie 500
Wiosłowanie na kajaku 450
Zamiatanie podłogi 100
Zmywanie naczyń 144
Dzienny poziom zapotrzebowania
na Energię dla różnych grup ludności
 
Grupy ludności [kcal]
Dzieci 1-3 lat 1300
Dzieci 4-6 lat 1700
Dzieci 7-9 lat 2100
Chłopcy 10-12 lat 2600
Dziewczęta 10-12 lat 2300
Młodzież męska 13-15 lat 3000-3300
Młodzież męska 16-20 lat 3200-3700
Młodzież żeńska 13-15 lat 2600-2800
Młodzież żeńska 16-20 lat 2500-2700
Mężczyźni 21-64 lat praca lekka 2400-2600
Mężczyźni 21-64 lat praca umiarkowana 2800-3200
Mężczyźni 21-64 lat praca ciężka 3500-4000
Mężczyźni 21-64 lat praca bardzo ciężka 4000-4500
Kobiety 21-59 lat praca lekka 2100-2300
Kobiety 21-59 lat praca umiarkowana 2400-2800
Kobiety 21-59 lat praca ciężka 2900-3200
Kobiety ciężarne (II połowa ciąży) 2800
Kobiety karmiące 3400
Mężczyźni 65-75 lat 2300
Mężczyźni powyżej 75 lat 2100
Kobiety 60-75 lat 2200
Kobiety powyżej 75 lat 2000

Żywienie (odżywianie) - jest to proces polegający na dostarczaniu każdej żywej komórce pokarmów pobieranych w stanie naturalnym lub po przetworzeniu na różnorodne potrawy i napoje w celu utrzymania podstawowych funkcji życiowych, właściwego rozwoju i stanu zdrowia. Odżywiona musi zostać każda komórka naszego ciała. Ze strawionego pokarmu substancje organiczne w postaci prostych substancji odżywczych są rozprowadzane za pomocą krwi po całym ciele.

 
Odżywianie ma podstawowe znaczenie życiowe dla każdego organizmu. Warunkuje również utrzymanie dobrego zdrowia. Zbyt ubogie pożywienie lub jego złe wchłanianie czy trawienie powoduje niedożywienie i niedowagę. Natomiast zbyt częste odżywianie, bądź spożywanie nieodpowiednich pokarmów powodować może nadwagę bądź otyłość. Właściwe (zdrowe) odżywianie wymaga więc spożywania odpowiednich ilości dobrze przygotowanego pokarmu.
  

Zasady zdrowego żywienia

  1. Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami.
  2. Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku.
  3. Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm.
  4. Spożywaj produkty z niskim indeksem glikemicznym.
  5. Unikaj nadmiernej ilości cholesterolu.
  6. Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.
  7. Zachowuj równowagę kwasowo - zasadową organizmu.
  8. Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów i innych syntetycznych dodatków.
  9. Spożywaj ostatniego posiłek najpóźniej na 2 godziny przed nocnym spoczynkiem.
  10. Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek).
  11. Zachowaj umiar w spożywaniu zarówno masła jak i margaryny.
  12. Spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie.
  13. Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty.
  14. Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki.
  15. Staraj się ograniczać ilość spożywanego cukru i aspartamu.
  16. Staraj się ograniczać ilość spożywanego homogenizowanego i pasteryzowanego mleka krowiego.
  17. Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli i glutaminianu sodu.


Dbając o zasady zdrowego odżywiania nie zapominajmy również o innym źródle zdrowia - ruchu, natomiast ruch na świeżym powietrzu jest źródłem dobrej kondycji i zdrowego serca. Sporty najbardziej "przyjazne" dla naszego organizmu to: pływanie, wioślarstwo i bieganie.

 


PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA

PIRAMIDA AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ