Gotowanie jest sztuką i powinno być przyjemnością, ma być kreatywnie Jedzenie to życie, pasja i radość. Większość ludzi uwielbia wypoczynek na świeżym powietrzu i słońcu oraz tradycyjne przepisy, na których opierały rodzinny jadłospis nasze mamy i babcie.

GOTUJ Z KROSEM

W erze internetu i szybkich samolotów świat staje się coraz mniejszy, a wymiana informacji coraz łatwiejsza. Zacierają się również granice pomiędzy kulturami. Wielkie międzynarodowe sieci supermarketów oferują ogromny wybór artykułów, w tym wielu, których do niedawna, nie znano praktycznie poza granicami krajów, gdzie je produkowano lub uprawniano. Chęć przeżycia „przygody kulinarnej” podczas różnych posiłków sprawia, że szukamy inspiracji do gotowania w tradycjach innych krajów czy innych kultur jak również wracamy do zapomnianych polskich przepisów. Choć chętnie próbujemy nowych smaków, to na codzienny domowy użytek dostosowujemy je do naszych upodobań i przyzwyczajeń, tworząc czasami niemal zupełnie nowe dania. Poniżej podajemy kilka naszych sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem naszych produktów. Życzymy udanych przygód kulinarnych. SMACZNEGO!

Chlebek z ryżem, płatkami owsianymi i polenta

Składniki

  • 300g wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 325g białej pszennej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczkę drożdży instant
  • 50g mąki pszennej razowej
  • 50g polenty
  • 50g płatków owsianych KROS
  • 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 2 łyżki golden syrup
  • 2 łyżeczki soli
  • 100g ugotowanego ryżu KROS
Do miski wsypujemy mąki, drożdże, płatki i polente oraz mleko w proszku i sól. Wodę mieszamy z olejem, dodajemy do mąk. Wymieszać składniki i zagnieść dość spoiste ciasto. Na końcu wyrabiania dosypać ryż i znów krótko zagnieść. Zostawić na 1 1/2 godz. do wyrośnięcia. Odgazować i podzielić ciasto na 6 równych części, z każdej uformować kulki, które ciasno, obok siebie ułożyć w wysmarowanej olejem chlebowej rynience. Przykryć szczelnie wysmarowaną oliwą folię i pozwolić wyrastać przez 45-60 min, tak aby ciasto delikatnie urosło ponad brzegi foremki). Wstawić do nagrzanego do 220C pieca i piec przez 35min

Kasza jęczmienna ze śliwkami

Składniki:
  • 250 - 300 g kaszy jęczmiennej grubej
  • 400 g suszonych śliwek
  • kilka cienkich plasterków masła

Kaszę wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Powinna być półtwarda. Następnie przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem i układać składniki warstwami: cienka warstwa kaszy - dwa cienkie plasterki masła (nie muszą być rozłożone na całej kaszy) - warstwa śliwek (śliwki też nie muszą dokładnie zakrywać kaszy) i ponownie - kasza - masło - śliwki - kasza - masło. Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut. Można podawać na ciepło lub zimno.

Sałatka bankietowa

Składniki:
  • 500 g ugotowanego na sypko ryżu KROS
  • 2 ugotowane marchewki
  • 100 g selera naciowego
  • 2 białe części z porów
  • 150 g groszku konserwowego lub kukurydzy
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 100 g grzybków marynowanych
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier

Warzywa szatkujemy, dodajemy groszek lub kukurydzę, posiekane grzybki, korniszony i szczypiorek. Całość łączymy z ugotowanym ryżem. Majonez, musztardę, jogurt i sok z cytryny i posiekany czosnek mieszamy i doprawiamy do smaku. Zalewamy sałatkę i całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem można delikatnie przemieszać.

Śledzie po kaszubsku

Składniki:
  • 600 g filetów śledziowych
  • 6 cebul
  • 50 g rodzynek sułtanek KROS
  • 10 śliwek suszonych KROS
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majeranku
  • 150 g pieczarek marynowanych
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 50 ml oleju
  • sól, cukier, papryka słodka i pieprz
Cebulkę kroimy w krążki, dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Całość smażymy na oliwie lub oleju aż cebula się zeszkli a śliwki będą miękkie. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i pokrojone w kostkę ogórki. Smażymy ok. 2 do 3 min. Dodajemy majeranek i przyprawy. Jeżeli powstały sos będzie za kwaśny dodajemy cukier. Pokrojone w kawałki śledzie układamy w naczyniu, przekładamy wystudzonym sosem i schładzamy.

Kasza gryczana zapiekana z mięsem

Składniki:
  • 30 dag kaszy gryczanej KROS
  • 25 dag pieczeni wieprzowej, wołowej lub baraniny
  • 1 cebula
  • 5 dag tłuszczu
  • 1 łyżka rosołu instant
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka śmietany
  • zielenina do posiekania
Kaszę gryczaną ugotować na sypko dodając 2 dag tłuszczu. Pieczeń, może być również gulasz pozostały z obiadu, drobno pokroić. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Mięso wymieszać z cebulą, dodać łyżeczkę rosołu instant rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącej wody. Wszystko razem zagotować, wymieszać z kaszą ugotowaną na sypko, doprawić do smaku solą, pieprzem. Kaszę włożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, polać gęstą śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika na 10—20 minut. Przed podaniem na stół posypać siekaną zieleniną. Osobno można podać surówkę ze świeżej lub kiszonej kapusty.

Rizotto z kurczaka

Składniki:
  • 30 dag ryż KROS
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • 4 dag żółty ser
  • 1 żółtko
  • 1/8 l śmietany
  • sól i pieprz
Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.

Zapiekanka z pęczaku, jarzyn i mięsa

Składniki:

  • 25 dag kaszy pęczak KROS
  • 30 dag włoszczyzna
  • 20 dag mięso pieczone
  • sól, pieprz
  • 5 dag cebula
  • 6 dag tłuszcz
  • 1/3 l sos grzybowy
  • 3 dag ser tylżycki
Kaszę ugotować na sypko. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, dodać trochę tłuszczu, 3-4 łyżki wody i udusić pod przykryciem do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać, posiekać, zrumienić na tłuszczu. Pęczak, uduszone jarzyny, pieczone mięso i usmażoną cebulę wymieszać razem, przyprawić do smaku solą, pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Polać sosem grzybowym i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku 20-30 minut.

Babka jaglana

Składniki (na 4 babeczki):
  • 20 dag kaszy jaglanej KROS
  • 2 razy tyle mleka ile wynosi objętość kaszy
  • 1 łyżka masła
  • 480 g twarożku waniliowego
  • 20 średniej wielkości truskawek
  • 10 dag herbatników
  • 6 dag masła
Kaszę przebrać, opłukać na sicie, osączyć, wrzucić na gotujące się mleko i gotować pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka, ostudzić (mleko można też wymieszać z wodą w proporcji 1:1). Ciastka rozkruszyć lub zmielić w blenderze, masło roztopić, wlać do herbatników, wymieszać dokładnie.
Dno i boki miseczek o pojemności 300 ml wysmarować 1 łyżką masła, do każdej włożyć 1/4 ugotowanej i przestudzonej kaszy, ugnieść palcami, aby na dnie i bokach utworzyła się dość gruba warstwa. Do środka włożyć po kilka łyżeczek twarożku, włożyć umyte i osuszone truskawki (w całości). Owoce przykryć pozostałym twarożkiem, przykryć warstwą ciasteczkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki. Schłodzone i zastygnięte babeczki wyjąć na talerzyki, udekorować truskawkami i listkami mięty lub melisy.

Bakłażany faszerowane kuskusem

Składniki
  • 2 spore bakłażany,
  • 20 dag kuskusu,
  • 2 mięsiste pomidory,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika,
  • 2 łyżki startego żółtego sera,
  • pęczek natki,
  • oliwa do smażenia, sól, pieprz.
Umyte bakłażany przeciąć wzdłuż na połowy i wydrążyć część miąższu - my wydrążyliśmy głęboko, bo prawie do samej skórki. Kuskus ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając do wody sos sojowy. Miąższ z bakłażanów, pomidory, cebulę drobno pokroić i poddusić (ok. 10 minut) na rozgrzanej oliwie. Pod koniec duszenia dodać kuskus, osączony groszek, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i ziarna słonecznika. Nadziać bakłażany farszem i ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku 20-25 minut. Po 10 minutach można bakłażany posypać żółtym serem.

Chałwa z kaszy manny

Składniki
  • pół szklanki semoliny lub kaszy manny,
  • pół szklanki cukru,
  • pól szklanki ghee,
  • 1 i pół szklanki wody,
  • 3 dag pokrojonych w plasterki migdałów,
  • 3 dag rodzynek,
  • 8 rozgniecionych ziarenek kardamonu
Wodę z cukrem gotować przez 5 minut. Rozgrzać masło. Dodać semolinę i smażyć na małym ogniu aż zmieni kolor na kremowy. Dodać syrop i mieszać aż składniki się połączą. Dodać kardamon, migdały i rodzynki. Wymieszać. Podawać na ciepło.