Kasza – jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. Od wieków używane jako jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata.

kasze

kasza jęczmienna

Najpopularniejsza w kuchni polskiej. Otrzymuje się ją z jęczmienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak, kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową. Są one dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika, dzięki temu zapobiegają zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia. Najlepiej smakują jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Pęczak ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast ryżu.

 
Kasza jęczmienna wiejska drobna 500 g 5904539500022 10 5 12 12 144 720 10
Kasza jęczmienna wiejska średnia 500 g 5904539500268 10 5 12 12 144 720 10
Kasza jęczmienna wiejska gruba 500 g 5904539500039 10 5 12 12 144 720 10
Kasza jęczmienna wiejska średnia 1000 g 5904539500411 10 10 10 9 90 900 10
Kasza jęczmienna wiejska gruba 1000 g 5904539500138 10 10 10 9 90 900 10
Kasza jęczmienna wiejska folia 1000 g 5904539500336 10 10 7 9 63 630 10
Kasza jęczmienna 4 x 100g 5904539000317 12 4,80 12 8 96 616 10
Kasza jęczmienna z warzywami 2 x 125g 5904539500497 12 3 12 9 108 324 10
Kasza mazurska średnia 500 g 5904539000171 10 5 15 15 150 750 10
Kasza pęczak 500 g 5904539000188 10 5 15 15 150 750 10
Kasza perłowa Fitness 4 x 100g 5904539500046 12 4,8 12 8 96 460,8 10

kasza gryczana

Uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Zawierają one dużo białka o wysokiej wartości odżywczej - bogate w lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ponadto kasza gryczana zawiera sporo kwasu foliowego, jest zasobna w magnez, cynk, mangan oraz potas i fosfor. W przeciwieństwie do innych kasz nie zakwasza organizmu. Zawarta w niej skrobia chłonie niewiele wody, a potem bardzo powoli ją oddaje. Dlatego po ugotowaniu kasza jest bardzo delikatna. Kaszę gryczaną warto polecić przy zaburzeniach czynności jelit, dolegliwościach układu krążenia, zwłaszcza nadciśnieniu. Nie zawiera glutenu, może być stosowana w diecie bezglutenowej. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest gotowana na sypko. Doskonała do zrazów i zsiadłego mleka. Można z niej przyrządzać placki, pasztety, nadzienie do kurczaka, słodkie zapiekanki lub zemleć w młynku i używać zamiast mąki gryczanej do naleśników i wypieków. Rozdrobniona wypolerowana kasza gryczana zwana krakowską ma mniej składników odżywczych niż tradycyjna. Wykorzystuje się ją do dań słodkich lub miesza z suszonymi grzybami, koperkiem i czosnkiem i podaje jako dodatek do mięsa.

 
Kasza gryczana 4 x 100g 5904539000300 12 4,80 12 8 96 616 10
Kasza gryczana 400 g 5904539500404 12 4,80  15 10 150 750 10
Kasza gryczana z warzywami 2 x 125g 5904539500503 12 3 12 9 108 324 10

kasza jaglana

To najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Ponadto jest lekko strawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np. zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami).

 
Kasza jaglana 400 g 5904539500565 12 4,8 15 10 150 750 10

kasza manna

To drobniutka kasza pszenna. Zawiera niewiele błonnika, witamin i minerałów, natomiast wśród innych kasz wyróżnia ją wysoka zawartość jodu. Jest lekko strawna i ma dużo skrobi. Warto ją polecić przy chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, schorzeniach wątroby i trzustki oraz stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Wskazana jest również w chorobach przebiegających z gorączką, schorzeniach nerek i dróg moczowych. Najsmaczniejsza jest gotowana na gęsto (rozklejona). Można z niej przygotować zupy mleczne, kremy i budynie, a także stosować zamiast makaronu do rosołu lub zupy grzybowej.

 
Kasza manna 1000 g 5904539000270 10 10 10 9 90 900 10
Kasza manna 500 g 5904539000287 20 10 9 9 81 810 6
Kasza manna 400 g 5904539500053 25 10 9 9 81 810 6