Ryż biały długoziarnisty jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym i niskokalorycznym. Posiada wyraźny smak i doskonale współgra z wieloma produktami, co umożliwia przygotowanie oryginalnych potraw. Idealny do sałatek, potraw mięsnych i z jarzyn.

Ryż

ryż

Ze względu na krótki czas przyrządzania ryż nie traci walorów smakowych i odżywczych. Ziarna ryżu są długie i smukłe, zazwyczaj cztery, czy pięć razy dłuższe niż szersze. Posiadają dużo wartościowego białka, błonnik, witaminy B i PP oraz składniki mineralne, a wśród nich mangan, żelazo, potas i wapń. Ryż biały ma szerokie zastosowanie dietetyczne (przy miażdżycy, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, marskości wątroby, nadczynności gruczołu tarczycy, otyłości); stosuje się go w żywieniu dzieci, ludzi starszych, sportowców, alergików.

 
Ryż folia 400 g 5904539500398 12 4,8 15 10 150 720 10
Ryż papier 1000 g 5904539000225 10 10 12 8 96 960 10
Ryż 4 x 100g 5904539000324 12 4,8 12 8 96 460,8 10
Ryż z warzywami 2 x 125g 5904539500480 12 3 12 8 96 288 10
Ryż preparowany 80 g 5904539000836 16 1,28 9 8 72 92,16 6