- produkt żywnościowy zbożowy, spożywany na śniadanie. Zwykle płatki spożywa się na zimno lub na gorąco z mlekiem albo z jogurtem. Szybkie do przygotowania, smaczne i sycące. Są doskonałą propozycją na danie pełne energii pochodzące z węglowodanów. Przypisuje się im korzystne działanie wynikające z zawartego w nich błonnika zbóż. Producenci często wzbogacają płatki śniadaniowe w witaminy.
Kaloryczność płatków zbożowych waha się w przedziale ok. 320- 390 kcal/ 100 g. Jednak wszelkie dodatki w postaci syropu glukozowego czy suszonych owoców podnoszą ową kaloryczność. Płatki z pełnego ziarna zbóż zachowują najwyższe wartości odżywcze. Na dzień obecny w sprzedaży posiadamy kilka głównych rodzajów płatków.
Owsianka zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Dlaczego tak jest? Zostało przeprowadzonych wiele badań związanych z owsem. Wynika z nich, że dzięki zawartości betaglukanów pomaga on w obniżeniu poziomu cholesterolu, usprawnia proces trawienia, ma również swój udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Płatki owsiane należą do produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, a więc cukrów złożonych.
W sprzedaży posiadamy 3 frakcje tych płatków: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Najmniejszym stopniem przetworzenia charakteryzują się pierwsze z nich. Tylko płatki błyskawiczne są gotowe do spożycia bez gotowania. Możemy je spożywać z przeróżnymi dodatkami, od świeżych czy mrożonych owoców po orzechy ziemne czy inne bakalie. Dodatek miodu dodaje słodyczy. Płatki te można również wykorzystać jako dodatek do ciasta naleśnikowego czy placuszków owsianych.
Zawierają prawie 10 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, związane jest to z najwyższą ze wszystkich zbóż zawartością betaglukanów w jęczmieniu. Wiąże się z tym możliwy pozytywny wpływ na zapobieganie zaparciom, wzdęciom i niestrawności. Produkujemy płatki jęczmienne w dwóch frakcjach: zwykłe i błyskawiczne.
Płatki pszenne posiadają wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Spożywając odpowiednią jego ilość w diecie zapobiegniemy wielu chorobom cywilizacyjnym.
Są polecane w diecie odchudzającej- udowodniono, że lepiej sycą niż płatki z pszenicy. Regulują przemianę materii.
Polecane są osobom z dolegliwościami układu pokarmowego, gdyż są lekkostrawne. Poza tym nie zawierają glutenu, w związku z czym są łatwo przyswajalne przez chorych na celiakię.
LOGISTYKA | waga | na warstwie palety szt. | ilość warstw na palecie | waga palety kg |
---|---|---|---|---|
Płatki owsiane zwykłe | 20 kg | 3 worki | 10 | 600 kg |
Płatki owsiane górskie i błyskawiczne | 25 kg | 3 worki | 8 | 600 kg |
Płatki pszenne i żytnie | 25 kg | 3 worki | 8 | 600 kg |
Otręby owsiane | 25 kg | 3 worki | 8 | 600 kg |